Legumele, carnea sau produsele din amidon, toate por fi folosite pentru a găti rețete dietetice dar savuroase. Mai jos sunt câteva rețete potrivite în dieta Rina.
Frigărui de pui cu legume la cuptor
Ingrediente:
- 500 g piept de pui
- 250 g ciuperci
- 2-3 cepe mari
- 2 roșii medii
- sare, piper, rozmarin după gust
Mod de pregătire:
- Taie carnea în bucățele mici și pune puțină sare și rozmarin
- Curăță ceapa, roșiile și ciupercile și taie-le în bucăți mici
- Amestecă legumele cu carnea pentru combinarea gusturilor
- Pune bucăți de carne și legume pe câteva bețe speciale pentru frigărui
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius, lasă pentru 10 minute apoi pune frigăruile pe o tavă
- Frigăruile se lasă 15 minute pe o parte și 15 minute pe cealaltă parte. În mod ideal ultimele 5 minute ar trebui să apelezi la funcția grill a cuptorului
- Frigăruile se consumă imediat după prepararea alături de o salată ușoară de ceapă și roșii
Salată de cartofi cu pește afumat
Ingrediente:
- 1 kg cartofi fierți
- 4 bucăți file de pește afumat sau o conservă de pește
- 2 cepe mari
- o roșie mică tăiată felii
- un ardei gras tăiat felii
- 1 castravete rondele
- ulei de măsline
- suc de lămâie
Mod de pregătire:
- Taie cartofii reci în cuburi și feliază restul legumelor (ceapa, castraveții, roșia, ardeiul)
- Pune toate legumele într-un bol încăpător și amestecă bine
- Rupe bucățile de file și împrăștie-le în salată
- Pentru dressing amestecă o linguriță de ulei de măsline și puțin suc de lămâie
- Se consumă imediat după preparare
Paste cu ciuperci și roșii
Ingrediente:
- 100 g paste integrale
- 200 g ciuperci
- 1 ceapă medie
- 2 roșii medii sau 200 ml bulion
- arome (busuioc, oregano, rozmarin etc)
- sare și piper după gust
Mod de pregătire:
- Spală și scurge ciupercile și decojește ceapa
- Taie ciupercile felii iar ceapa mărunt
- Pune într-o tigaie ceapa cu puțin ulei iar după călire adaugă ciupercile
- Lasă pe foc până ciupercile încep să se moaie (10-15 minute)
- Adaugă, condimentele, sarea și piperul
- După ce ciupercile sunt gata adaugă roșia tăiată felii sau bulionul
- Lasă să scadă și mai adaugă puțină sare și piper dacă este nevoie. Oprește focul și dă tigaia deoparte
- Separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- După fierbere amestecă pastele cu legumele de mai devreme
- Se consumă calde imediat după preparare
Salată de linte cu ceapă
Ingrediente:
- 500 g linte
- 1 ceapă medie
- 2-3 fire de pătrunjel tocat mărunt
- 1 lingură ulei de măsline
- suc de la jumătate de lămâie
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Fierbe lintea conform instrucțiunilor (fierbe în aproximativ 15-20 minute) și pune-o la strecurat într-o sită
- După ce s-a răcit puțin pune lintea într-un bol încăpător și adaugă ceapa, uleiul de măsline, pătrunjelul și sucul de lămâie. Amestecă bine
- Lasă să stea timp de 5-10 minute pentru întrepătrunderea aromelor
- Se consumă imediat după pregătire
Chifteluțe din dovlecei și soia
Ingrediente:
- 1 dovlecel mic
- 50 g soia
- 3 căței de usturoi
- 50 ml bulion
- 2-3 frunze de pătrunjel
- ½ linguriță boia dulce
- puțin chimen
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Alege un bol încăpător și pune toate condimentele cu 50 ml apă la temperatura camerei
- Adaugă soia și lasă să absoarbă din arome
- Dă dovlecelul pe răzătoare
- Amestecă soia de mai devreme cu dovlecelul ras, adaugă bulionul și mai pune sare și piper dacă este nevoie
- Din compoziția obținută fă câteva chiftele și așază-le pe foaia de copt pusă în tavă
- Pune chifteluțele la cuptor la foc mediu timp de 20 minute
Piept de pui cu ciuperci și dovlecei
Ingrediente:
- 400 g piept de pui
- 1 dovlecel
- 300 g ciuperci
- 3 căței de usturoi
- 2-3 frunze de pătrunjel
- 1 ceapă medie
- 1 linguriță boia iute
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală ciupercile și taie-le bucăți
- Repetă procedura cu dovlecelul și ceapa care trebuie tocată mărunt
- Pune la foc mic ceapa cu puțin ulei
- Taie carnea felii și pune-o peste ceapa călită cu puțină sare și piper
- După ce carnea se prăjește pe ambele părți adaugă bucățile de dovlecei
- Mai lasă 2-3 minute apoi adaugă ciupercile. Acestea lasă lichid așa că trebuie lăsate să scadă
- Amestecă ușor apoi adaugă pudra de boia iute
- Închide focul și adaugă usturoiul și pătrunjelul și pune capacul
- Lasă să stea pentru 5-10 minute apoi consumă
Vinete la cuptor
Ingrediente:
- 2 vinete medii
- 3 căței de usturoi făcuți mujdei
- cimbru
- ulei de măsline
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală vinetele bine apoi taie-le în cuburi mari
- Pune aceste cuburi într-un bol și presară sare din plin
- Pune-le într-un vas-strecurătoare și așază deasupra o farfurie pentru a încuraja scurgerea sucului amar din vinete
- Lasă-le așa pentru 40 minute
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
- Pune cuburile de vinete într-o tavă și stropește-le cu puțin ulei
- Dă tava la cuptor pentru 50 minute
- Ia tava de la cuptor și presară puțin piper și cimbru
- Se consumă imediat cu mujdei de usturoi
Cartofi cu sos de roșii și cimbru
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 1 ceapă medie
- 100 ml de bulion sau pastă de roșii
- 2-3 căței de usturoi
- cimbru
- chimen
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală, curăță și taie cartofii în bucăți mari (preferabil taie cartoful în patru)
- Pregătește sosul
- Amestecă ceapa tocată mărunt, cu usturoiul, puțin ulei, sare și piper. La final adaugă bulionul sau pasta de roșii
- Pune totul la blender și amestecă până obții un sos omogen
- Pune cartofii într-o tavă încăpătoare
- Toarnă deasupra sosul de mai devreme și puțin cimbru și chimen
- Lasă la cuptor pentru 40-50 minute la foc mediu
- Verifică cu o furculiță dacă sunt gata. Dacă încă sunt tari mai lasă-i pentru circa 10 minute la cuptor
- Se servesc imediat după preparare
Lipie cu legume și mozzarella
Ingrediente:
- 1 lipie din comerț (preferabil din făină integrală)
- 150 g ciuperci
- 50 g mozzarella
- 2 roșii mici
- 1 ceapă
- arome (busuioc, oregano)
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală, curăță și feliază legumele
- În prealabil poți fierbe ciupercile deoarece necesită mai mult timp de gătire
- Preîncălzește cuptorul la circa 180 grade Celsius
- Pune lipia pe o hârtie de copt într-o tavă
- Așează legumele pe lipie iar apoi decorează cu câteva felii de mozzarella, arome, sare și piper
- Mâncarea este gata în aproximativ 15-20 minute
Paste cu ardei copți și vinete
Ingrediente:
- 300 g paste integrale
- 1 vânătă
- 1 ardei kapia
- 2 roșii medii tăiate felii
- 10 căței de usturoi
- 1 ceapă mare
- 20-30 g fulgi de brânză pecorino sau parmezan
- cimbru
- ulei de măsline
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius
- Spală vânăta și tai-o în cuburi mari
- Pune cuburile de vânătă într-o strecurătoare pentru a mai scăpa de zeama amară
- După 30 minute ia cuburile de vânătă și pune-le pe o hârtie de copt și presară ulei de măsline și puțin piper
- Așează printre ele usturoiul și puțin cimbru
- Dă tava la cuptor pentru circa 50 minute
- Separat, prepară pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- Tot separat, coace ardeiul pe aragaz iar apoi decojește-l și aruncă sâmburii și cotorul
- Toacă ceapa și încă trei căței de usturoi
- Pune ceapa și usturoiul la călit cu puțină sare și ulei
- După ce ceapa devine moale adaugă bucățile de ardei copt și feliile de roșii
- Sosul este gata în momentul în care roșiile încep să își lase zeamă
- Lasă legumele la răcit apoi mărunțește-le la blender
- Separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- Pune pastele scurse într-un vas încăpător
- Toarnă peste ele sosul de mai devreme și presară puțină brânză iar vinetele și usturoiul pune-le într-un vas separat
- Consumă imediat după preparare